Crăciunul în Coreea [1]

În general…

În Coreea de Sud există mai mulţi creştini spre deosebire de celelalte ţări asiatice, cum ar fi China sau Japonia.

Astfel, Crăciunul e sărbătorit cam de toată lumea (30% din populaţie e creştină). Totuşi, cealaltă parte de 70% e împărţită în budişti (25%) şi oameni care nu au vreo religie.

Spre deosebire de Japonia, Crăciunul este o vacanţă oficială aici – pe 25 Decembrie unii oameni nu merg la muncă sau la şcoală (deşi pentru alţii e doar o zi obişnuită de şcoală sau servici) -, dar se întorc la treabă imediat, pe 26. Staţi liniştiţi, coreenii au o altă vacanţă de iarnă mult mai mare.

Bisericile sunt decorate cu lumini şi, fiindcă multe dintre ele au o cruce roşie în vârf tot anul, acestea se potrivesc foarte bine împreună. Cele mai multe biserici vor avea slujbe în ziua de Crăciun. Să mergi la biserică de Crăciun devine un obicei popular, chiar şi pentru cei care nu sunt creştini.

Magazinele sunt decorate, întregul Seul e decorat, chiar şi podurile de pe râul Han sunt decorate!

Unii oameni (în special creştinii şi oamenii veniţi din afară) îşi împodobesc casele şi bradul.

Sunt oferite cadouri, printre care şi bani (cel mai popular cadou de Crăciun în Coreea). Deşi cadourile devin din ce în ce mai populare, să dărueşti bani încă e un lucru obişnuit pentru ei.

Moş Crăciun poate fi văzut prin Coreea, dar trebuie să poarte roşu sau albastru. Acesta este numit 산타 클로스 (santa kullosu), ori 산타 할아버지 (santa halmabeoji – un fel de… Moş Bunicul…).

De Crăciun, coreenii mănâncă o prăjitură acoperită de cremă şi care e cumpărată de la magazinele locale. Dar uneori o înlocuiesc şi cu un tort de îngheţată.

În Coreea, Crăciun fericit! se spune 메리 크리스마스! (meli keuliseumaseu!).

Dacă locuieşti în Coreea de Nord, Crăciunul e mult mai diferit. Să fi creştin e un lucru permis, dar poţi ajunge la închisoare sau poţi să fi chiar ucis dacă eşti creştin, ori ai o Biblie. Creştinii din Coreea de Nord se întâlnesc pe ascuns, iar orice sărbătoare de Crăciun e la fel de secretă.

Revenind la Coreea de Sud, spre deosebire de creştini, ceilalţi oameni (budiştii şi persoanele fără nicio credinţă) văd această sărbătoare ca pe-o simplă zi pe care o petrec împreună cu persoana iubită. Să-ţi dai întâlnire cu iubita pe 25 Decembrie este un lucru practicat de întreaga populaţie coreeană, întrucât 25 Decembrie este o zi romantică pentru ei (asemănătoare cu Sfântul Valentin) în care trebuie să-şi împărtăşească dragostea.

Diferenţe în celebrare…

Să vezi o mulţime de oameni adunaţi de Crăciun e ceva obişnuit. Să vezi sute de Moşi Crăciun – mergând în coruri mari, cântând colinde pe străzi – e la fel de obişnuit. Vei da peste concursuri unde toată familia se adună împreună purtând rochii extravagante şi cărând lanterne gigantice. Celebrările se concentrează pe comunitate, familie şi mândrie civică, iar oraşele oferă diferite activităţi atractive.

Reclame

Posted on 21 decembrie 2012, in Seul and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. „Să fi creştin e un lucru permis, dar poţi ajunge la închisoare sau poţi să fi chiar ucis dacă eşti creştin, ori ai o Biblie.” WTF?? wow stiu ca nici la noi pe vremea comunismului nu se sarbatorea Craciunul, dar sa fi ucis pt ca esti crestin??

  1. Pingback: Crăciunul în Coreea [2] | Light Korea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: