Coreea de Sud, miracolul Orientului Îndepărtat

Țara renăscută din propria cenușă impresionează printr-o infrastructură de tip SF ridicată în doar câteva zeci de ani.

O ţară mică, dar cu o istorie mare. Povestea Coreei de Sud este precum cea a păsării Phoenix. În anii ’50, într-un raport înaintat Casei Albe de generalii americani din ceea ce devenise atunci Coreea de Sud, la încheierea războiului din peninsulă, aceştia avertizau că va fi nevoie de 100 de ani pentru ca sudul să îşi revină economic. S-au înşelat.

Sud-coreenilor le-a trebuit doar câteva decenii pentru a realiza ceea ce mulţi numesc acum Miracolul de pe Fluviul Han sau unul din misterele economice ale secolului trecut. Dintr-o ţară în ruine, una din cele mai sărace din statele înscrise la Naţiunile Unite în acea vreme, Coreea de Sud a ajuns a 12-a putere economică a lumii şi o ţară cu un cuvânt tot mai greu în jocurile mondiale.

Seulul, capitala ţării, s-a transformat dintr-un oraş aproape şters de pe faţa Pamântului de armata comunistă în a doua aglomeraţie urbană şi al şaselea oraş ca pondere economică din lume.

Unde altundeva se pot citi aceste rezultate economice dacă nu în capitală: Seulul pare rupt dintr-un film SF, o pădure luxuriantă de zgârie-nori la fiecare pas şi cât vezi cu ochii, 27 de poduri peste fluviul Han, o infrastructură rutieră şi feroviară modernă, totul conectat la ultima tehnologie. Până şi o banală toaletă dispune de comenzi electronice, spre suprinderea străinilor. Iar totul funcţionează după o punctualitate şi organizare riguroasă, aproape cazonă.

Destinaţii diverse

Ajuns în Seul, poţi oricând urca la bordul KTX, trenurile de mare viteză care ajung până la 300 de kilometri pe oră deşi pasagerul nu realizează acest lucru, spre orice destinaţie din ţară. În capitală, turistul străin se poate înfrupta din tumultoasa viaţă de noapte a capitalei concentrată în cartierul Itaewon, o zonă cosmopolită unde îşi omoară timpul liber şi cei circa 30.000 de soldaţi americani staţionaţi în Coreea de Sud, se poate relaxa în liniştea în care este cufundat palatul Gyeongbokgung, ridicat acum 600 de ani, sau vizita Insa-dong, zona din buricul oraşului care musteşte de cultură tradiţională sudcoreeană.

Sursa: Evz

Reclame

About Airin

Sunt leneșă, îmi apăr interesele și se prea poate ca muzica coreeană să-mi fi distrus viața, dar nici că-mi pasă.

Posted on 21 septembrie 2013, in Fără categorie. Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Avem f multe de invatat de la ei!

  2. sunt complet socata 😮 nu ma asteptam la o astfel de tara ,postarile referitoare la operatiile estetice bataile din scoli si restul m-au marcat ,intentionam sa merg in coreea dupa terminarea studiilor insa m-am razgandit ,nu am crezut ca oamenii de acolo sunt asa de rai 😦 si josnici :((( sunt foarte dezamagita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: