Peripeţiile tinerei care a evadat din Coreea de Nord

O femeie nord-coreeană care a reuşit să părăsească ţara în urmă cu 15 ani a vorbit recent despre modul în care a crescut în ţara comunistă, despre fugă şi despre cum a luptat să-şi recupereze familia rămasă în Coreea de Nord.

Hyeonseo Lee s-a născut în Coreea de Nord, însă a părăsit ţara şi a fugit în China în 1997. În prezent locuieşte în Coreea de Sud şi este activistă pentru refugiaţii din Nord.

În luna februarie, aceasta a vorbit în cadrul unei conferinţe despre viaţa pe care a avut-o în Coreea de Nord şi despre motivele pentru care a părăsit ţara.

„Când eram tânără, credeam că ţara mea este cea mai bună de pe planetă. Am crescut cântând un cântec numit Nimic de invidiat. Eram foarte mândră. Credeam că viaţa mea în Coreea de Nord este normală, chiar dacă atunci când aveam 7 ani am asistat pentru prima dată la o execuţie publică,” a declarat Hyeonseo Lee.

Femeia a spus că şi-a dat seama de sărăcia din ţară după ce mama ei i-a citit o scrisoare de la sora unei colege de serviciu, în care scria că familia acesteia murea de foame: „O foamete cruntă a lovit Coreea de Nord în anii 1990 şi am început să văd suferinţa, foamea şi moartea în jurul meu.”

„Nu pot dezvălui cum am părăsit Coreea de Nord, dar pot spune că am mers singură în China şi am locuit cu rude îndepărtate. Am crezut că voi fi separată de familia mea pentru puţin timp. Nu mi-am imaginat că va dura 14 ani până când vom locui din nou împreună. Deoarece refugiaţii nord-coreeni sunt consideraţi imigranţi ilegali în China, am trăit cu teama permanentă că îmi va fi descoperită identitatea şi că voi fi repatriată.”

Hyeonseo Lee a povestit cum a fost prinsă de poliţia chineză şi interogată, deoarece cineva a acuzat-o că este nord-coreeană. Poliţia i-a pus numeroase întrebări, însă tânăra a reuşit să-şi controleze emoţiile şi a fost eliberată.

După ce s-a ascuns 10 ani în China, femeia a decis să meargă în Coreea de Sud şi a început să se pregătească pentru examenul de admitere la facultate. Însă autorităţile au interceptat nişte bani pe care aceasta i-a trimis familiei, aşa că a fost nevoită să îşi ajute rudele să fugă din Coreea de Nord pentru a nu fi pedepsite. Hyeonseo Lee şi-a însoţit familia într-o călătorie cu autobuzul care a durat o săptămână şi pe parcursul căreia a fost la un pas de a fi depistată de mai multe ori: „Chiar după ce am trecut de graniţă, familia mea a fost arestată şi închisă pentru trecere ilegală.”

Femeia a povestit că după ce a plătit mai multe amenzi şi a dat mită, trecând din nou prin teama de a-şi pierde familia, şi după ce a primit ajutor de la un străin, aceasta s-a reunit în Coreea de Sud.

Sursa: Realitatea.net

Reclame

About Airin

Sunt leneșă, îmi apăr interesele și se prea poate ca muzica coreeană să-mi fi distrus viața, dar nici că-mi pasă.

Posted on 21 septembrie 2013, in Fără categorie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: