Despre Coreea de Sud, în general

Coreea de Sud, oficial Republica Coreea (coreeană: 대한민국 sau „Daehanminkuk”) este o țară din Asia de Est, cu capitala la Seul, a doua mare metropolă din lume și un important oraș pe plan mondial. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la vest, Japonia la est și Coreea de Nord la nord.

Teritoriul peninsulei a fost populat încă din cele mai vechi timpuri. În anul 918 ia ființă regatul Goryeo, condus de dinastia Goryeo, care a continuat să existe până la invazia mongolilor din anul 1258. În secolul al XVII-lea, statul este stăpânit de dinastia chineză a manciurienilor care l-a izolat de lumea externă.

Populația Coreei de sud este de 49.024.737 milioane de locuitori, fiind totodată printre statele cu cele mai mari densități din lume. Populația este compusă în special din coreeni, iar minoritățile cele mai mari sunt chinezii, japonezii și mongolii. Peste 62% din populația Coreei de Sud locuiește la oraș.

Religia

Principalele religii din Coreea de Sud sunt budismul și confucianismul. Aproximativ 28% din sud-coreeni sunt creștini. Alte religii importante sunt Chundo Kyo, șamanismul (credința în spirite) și taoismul.

Limba

Limba oficială este coreeana. Este o limbă izolată (adică nu este înrudită genealogic cu nici o altă limbă) chiar dacă unii lingviști consideră că face parte din familia altaică. Este considerată ca fiind înrudită cu japoneza. Înainte de a avea o scriere proprie era scrisă folosind Hanja, ideograme chinezești pronunțate în coreeană. În secolul al XV-lea, un sistem de scris propriu numit Hangul a fost inventat de către regele Sejong cel Mare.

Artele

Artele și cultura Coreei au fost puternic influențate de-a lungul anilor de contactul cu China. Budismul, care a dominat viața coreeană din secolul al VII-lea până în secolul al XII-lea, a influențat mult artele. Multe temple budiste, mănăstiri, morminte sfinte, palate și alte opere de artă ajută la dezvoltarea turismului Coreei de Sud. În timpul dinastiei Koryo au fost construite numeroase opere de artă. Poveștile populare, muzica, poezia și teatrul, toate fac parte din tradiția budistă și confuciană.

Muzica

Muzica a fost împărțită în două tipuri: muzica tradițională și muzica moderna.

Muzica tradițională coreeană numită Hanguk Eumak s-a dezvoltat în moduri diferite de-a lungul secolelor și a îndeplinit un rol important în ceremonii și evenimente.

Muzica coreeană modernă, numită K-Pop (sau Korean Pop) este un gen muzical ce constă în muzică electronică, hip-hop, pop, rock, și R&B originară din Coreea de Sud. Pe lângă muzică, K-Pop-ul a evoluat într-o mică subcultură între adolescenții și adulții tineri din Asia de Sud-Est și Centrală, rezultând într-un interes larg răspândit în ceea ce privește interesul pentru tendințele cântăreților și trupelor de K-Pop.

Televiziune

Principalele posturi de televiziune din Coreea de Sud sunt MBC, SBS și KBS, ultima dintre ele fiind televiziunea națională sud-coreeană. Aceste posturi de televiziune au regizat filme și seriale care s-au bucurat de mari succese pe plan internațional. Industria filmului s-a dezvoltat după Războiul din Coreea. Din acel moment și până în 1972, filmul coreean a trăit așa-numita „Epocă de Aur”. În ultimii ani, mai multe filme și mai mulți regizori și actori din Coreea de Sud au reușit să obțină premii la festivalele internaționale. Filmele și serialele sud-coreene au fost difuzate în mai multe state precum Japonia, China, Vietnam, Australia, România, Bosnia și Herțegovina, Kazahstan etc.

Sursa: Ro.Wikipedia.Org

Reclame

About Airin

Sunt leneșă, îmi apăr interesele și se prea poate ca muzica coreeană să-mi fi distrus viața, dar nici că-mi pasă.

Posted on 10 decembrie 2013, in Fără categorie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: